Tar DU ansvar för din yttrandefrihet

En kunnig och engagerandeföreläsare från EXPObesökte mina elever och skolan för ett par veckor sedan. Innan föreläsningen så hade jag och föreläsaren kommit överens om innehållet. Rasismens historia och dagens hets-lagstiftning skulle vara i fokus. Föreläsningen levererade verkligen på ämnet. Eleverna satt hänförda och antecknade flitigt under föreläsningen. Jag var själv mycket nöjd.

Trots ämnets allvar och ständiga aktualitet så var det ett delvis annat tema som stannade kvar i mina tankar. Så pass mycket att jag ändrade mina slutuppgifter i elevernas avslutande övning. Som ett resultat av det blev ett av temana eleverna fick välja på till sina argumenterande texter:

”Ansvaret med våra rättigheter väger tyngre än yttrandefriheten.”

För det var precis det som fick mig att ordentligt haja till under föreläsningen.

Bara för att du får, enligt yttrandefrihetsgrundlagen, säga vad du vill. Måste du då göra det?

Måste du använda din rätt varje gång du läser, ser eller hör något som du inte håller med om? Det här gäller ju hemma, ute på sociala medier och på arbetsplatsen.

Efter föreläsningen är det här en återkommande diskussionjag haft med mina elever. Som alltid är de väldigt kloka och reflekterande. En av dem skrev i sin reflektion:

Är det nödvändigt att jag kommenterar det till personen eller håller tanken inom sig. För det är inte nödvändigt att sprida den negativa tanken eftersom det är ens egen åsikt som bara kan sprida negativitet om den uttalas.

Lika aktuell blir frågan när jag själv läser kommentarersom kan komma i sociala medier, ibland  mot mig som person i samband med att mina texter publiceras, eller i tidningar kring händelser och andra personer.

Bara för att du har möjligheten och rätten på din sida, måste du alltid säga det du tänker och tycker?

Så vuxen, elev, användare av sociala medier och det allmänna talutrymmet- tar DU ansvar för din yttrandefrihet?