Skolambassadör för EU- sök du också

I våras sökte jag till utbildningen Skolambassadör för EU och fick förra månaden mitt diplom. Jag är nu färdigutbildad och kan börja nästa steg i projektet.

Utbildningen drivs av Universitet- och högskolerådet (UHR),EU-kommissionen, Europaparlamentet och den svenska regeringen.

Hur var utbildningen?

Väl antagen till utbildningen kom raskt två mail. Det ena mailet innehöll två förberedande uppgifter att kartlägga skolans och kommunens samarbetskontakter utanför kommunen. Det andra innehöll en förfrågan kring särskilda önskemål inför resan till Bryssel. 

Inte det vanligaste mailet att få som lärare, har jag några särskilda önskemål inför min, av utbildningsansvariga betald, resa och veckas hotellvistelse.

På plats i Bryssel så fick vi bästa tänkbara service och utbildning från dag ett. En kurs i vad EU gör men även vad som är bakgrunden till samarbetet. Personer från kongressen och parlamentet föreläste för oss på sina respektive arbetsplatser. Vi fick besöka parlamentetkommissionenoch Parlamentariumsamt fick gott om tid att lära känna Bryssel de andra som gick utbildningen. Allt för att skapa ett kontaktnät för vårt framtida uppdrag och även för att försöka förstå vad vi faktiskt gett oss in på. Särskilt minnesvärt var besöket på Parlamentarium och den park utanför parlamentet där bland annat en del av Berlinmuren finns bevarad.

Del två av utbildningen tog plats här på hemmaplan i Europahuset i Stockholm. Där fick vi lyssna till politiker, forskare och andra skolambassadörer om deras arbete med EU relaterade frågor och samarbeten.

Vad gör en skolambassadör?

Uppdraget kan variera från person till person och skola till skola. Då jag jobbar på en skola som skapas och byggs från grunden samtidigt som vi bedriver verksamhet så har vi beslutat att ta uppdraget med ett visst lugnt i mina åtagande. Men på sikt kommer även min skola att söka kurser för oss pedagoger utomlands samt försöka bli del i något av de många projekt som kan finansieras via Erasmus+ eller Nordplus. För mig lockar särskilt projekt som kan resultera i en resa till Auschwitz- Birkenau med eleverna eller att få eleverna att resa till Bryssel för att se EU samarbetet på nära håll.

Under tiden kommer vi det här läsåret fokusera på valet till Europaparlamentetför årskurs  8. Via elevrådet kommer hela skolan att arbeta med EU- samarbetet. Arbetet kommer att påbörjas den 27 januari i samband med Förintelsens minnesdag. De kommer att driva frågor kring samarbete och ta span på samarbetet inom skolan. Därefter lyfter vi blicken och ser till samarbete inom Sverige, EU och FN. Vi kommer även att samarbeta med en annan skolas elevråd kring demokratifrågor: På den skolan finns också en Skolambassadör.

Viken vinning ger utbildningen för mig och min skola?

Som deltagare får jag via utbildningen dels se och uppleva EU samarbetet på plats. Vidare får jag nya kollegor och möjligheter till samarbete över hela landet och Europa.

Min skola får i sin tur en person med extra kompetens om EU men även ett större kontaktnät som möjliggör samarbete med andra skolor. Skolan får även en bra grund i möjligheten att skicka medarbetare på fortbildning ute i Europa men även större möjligheter till kontakter med andra skolor i Europa som kan enas i gemensamma projekt. 


Med detta skrivet vill jag tipsa andra i landet att söka utbildningen som Skolambassadör. Är det kanske du som ska söka eller kollegan på skolan?

Karin Boberg

leg lärare/ Skolambassadör och förstelärare i Demokrati

Läs även vidare på http://bygga-undervisning.pedagoghuddinge.se