
Demokrati och talet får blir orden som är i centrum i det här temat. Siktet är inställt på skolvalet till Europa parlamentet men fokuset kommer att bli kring orsakerna till varför unionen först startade och hur vi idag hittar resultatet av dess arbete i vår vardag. Området är lite nytt och ovant måste jag erkänna. Det är fem år sedan det senaste valet.
Då som nu är det alldeles för få som har faktiska kunskaper om den europeiska unionen och hur unionens beslut påverkar vår vardag. I år känner jag mig mer förberedd än någonsin. Men hur ska jag lägga upp undervisningen?

Startdagen för momentet var på Förintelsens minnesdagden 27/1. Vi har läst om världskrigen och hört om Förintelsen. Det är nu tid att lära om följderna och lärdomarna som tagit fram till idag. Eleverna ska nu få fördjupa sig i den Europeiska unionen.
Som lärare i den samhällsorienterande ämnena så har jag undervisat en hel del samhällskunskap det här läsåret. Det utdragna dramat kring riksdagsvalet i Sverige fick ta mycket tid. Eftersom läroplanen är fylld av andra kunskapskrav att klara av så kommer svenskan få bli forumet för det här arbetet. Visst bockar vi av en hel del av det centrala innehållet från samhällskunskapen men det är de förmågorna som läroplanen beskriver i svenska som jag kommer att fokusera på. Eleverna ska göra en informationskampanj.

Efter arbete om världskrigen och Förintelsen fortsatte vi projektet med att besöka Jelena Drenjanin som sitter i Regionkommitten och Europarådets kongress för lokala och regionala myndigheter och bevakar vår skolkommuns intresse i unionens arbete. Där fick vi grundläggande kunskaper om vad EU är och hur besluten som tas i Bryssel påverkar vår vardag.
Tillsammans ska eleverna därefter i ett projektdär talet och demokrati är i fokus besöka våra yngre årskurser och en annan skola. Där ska de lära dem om EU och det stundade valet till Europa parlamentet. Tänker att det inte blir lika pirrigt om det är personer som är yngre och som faktiskt är helt hänförda över att någon läser med flyt, dessutom skriver prydligt och har kunskaper om något som är lite främmande. Att interagera med någon som är yngre och lära sig anpassa språket för de som kan mindre än en själv. Det blir en bra väg att gå för att förbereda en presentation och förtydliga med förklaringar och talande bilder.
Enskilt kommer eleverna att skriva texter. En insändare om ett för unionen aktuellt ämne och en krönika över EU närvaro i vår vardag. Tittar jag i det ofantliga utbud av materialsom finns att tillgång så bör den här uppgiften inte blir svår att finna inspiration för någon. Från onlinespelare till fiskeentusiaster via unga schackspelare i skolan. Alla har eget material att tillgång för sitt skrivande.

Vad är den Europeiska unionen? Vad vinner jag som medborgare i EU på samarbetet? Hur märks unionens beslut i min vardag? Vad gör EU för mig?
Riksdagens hemsidaoch på den Europeiska Unionensegna hemsida hittar jag massa material och information att använda. Anpassade till skolungdomar, tillgängliga på många språk och granskade av proffs. Gratis att beställa eller ladda ner glädjer även rektor och intendent.
Än så länge är det mesta ett oskrivet blad men eleverna vet att det kommer. Eleverna i årskurs 8 får lära om den europeiska unionen samtidig som de lär sig att tala inför andra. De yngre eleverna får lära om EU. Skolan får en informationshörna inför det stundande valet. Alla kan besöka utställningen, stor som liten, för att lära om EU och det stundande valet. EU och valet som för många är främmande men ändå påverkar vår vardag så otroligt mycket.
Känns som det här kan bli bra.