Förintelsen minnesdag- en dag att uppmärksamma samarbete och lära om fördomar del 3

En dag att uppmärksamma samarbete och lära om fördomar

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i Auschwitz. Till åminnelse av den dagen och andra folkmord som skett i historien uppmärksammas varje år den 27 januari Förintelsens minnesdag.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. https://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/forintelsens-minnesdag

Förra året i samband med minnesdagen läste hela skolan boken Herr Peabodys äpplen och samtalade i samband med det om ordets makt. Vissa ord gör gott och andra ord kan göra ont.

I år ska vi läsa om vikten av att samarbeta och hjälpa varandra göra gott genom att läsa Englands rosor. Ibland är det lätt att se på någon eller något och tänka att jag vet minsann något om den personen eller händelsen utan att jag egentligen vet något alls. Det kallas fördomar.

Fördomar var en av de saker som gjorde att andra världskriget fick så fruktansvärda konsekvenser som det fick. Fördomar är även något som i dagens samhälle kan ge upphov splittring och utanförskap. Kunskap och samarbete är två viktiga komponenter för att motarbeta och förebygga fördomar.

Efter andra världskriget uppstod två viktiga samarbeten som Sverige är del av idag. Världen bestämde att de skulle samarbeta genom Förenta Nationerna. Tack vare det har vi idag Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna. Där står om alla rättigheter alla världens barn har. Att läsa om och förstå dessa rättigheter är en viktig del av skolans uppdrag. Det andra samarbetet skapades mellan Europas länder för att förhindra att länderna skulle hamna i krig med varandra. Är vi beroende av varandra och känner varandra så blir det svårare att bli osams. Det samarbetet kallas EU- Europeiska unionen och ligger till grund för många av de beslut som tas i Huddinge kommun.

FN och EU kan kännas långt bort ifrån vår skolvardag på Glömstaskolan men att lära om samarbete både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt är viktigt och hjälper oss att förstå att allt börjar i det lilla sammanhanget och tillsammans kan vi göra storverk. Med sagans hjälp så får stor som liten på Glömstaskolan på Förintelsensminnesdag samtala och lära vidare om Vi vill varandra väl, vi gör varandra bra.

/ Karin Boberg leg. lärare och förstelärare i Demokrati

4 reaktioner till “Förintelsen minnesdag- en dag att uppmärksamma samarbete och lära om fördomar del 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s