Heureka- jag har funnit det!!!

Heureka- jag har det!

Jag har lösningen på skolans stora klurighet. Lösningen på ordningsbetygens vara eller icke, lösningen på alla åtgärdsprogram som ska skrivas, alla anpassningar som ska göras och alla elever som inte riktigt når ända fram i skolan. Jag har det!

Eller är det kanske inte ens en nyhet, är det inte något vi faktiskt alla vet, är det inte så självklart som det kan vara. Minska gruppernas storlek i skolan och få in mer vuxna med rätt kompetens på rätt plats i skolan. Vore inte det slutet på många av de bekymmer som skolan tampas med?

Så varann denna självklara tanke.

Som samhällslärare undervisar jag alltid och har alltid gjort i helklass. För mig innebär det 30 elever varje lektion, varje dag hela läsåret.

Idag fick jag förmånen, så kändes det inte i morse när min attgöralista var superlång och jag såg min planeringsdag försvinna men nu mitt på dagen så är det definitivt inte så, att vikariera i halvklass. Vilken fantastisk förmån att undervisa i mindre grupp. För elevernas del är det här en praktiskestetiskdag. Alla är indelade i grupper om max 15 och har slöjd, bild, hemkunskap och NO-labb uppblandat under dagen.

Kollega sjuk jag ombads hoppa in och tog med mig mitt ämne. Vi jobbar med tystläsning av en bok och därefter tolkning av boken utifrån fyra välkända perspektiv offer, förövare, vittne och medhjälpare.I klassrummet sitter 15 elever istället för mitt normala 30.

Lugnet i gruppen ger sig själv. Vi känner varandra. Rutinen sitter. De som annars brukar hitta en bundsförvant att prata under passet får inte plats att göra det.Vi är för få alla syns och alla kan vara med.

Tid att läsa och tid att jobba. Eftersom lugnet finns från första stunden så blir det plötsligt massa tid till att läsa och ha en liten genomgång. Därefter tar arbetet vid.

Eleverna kan få hjälp direkt. Jag får en absolut överblick av läget. De som behöver stöd har mig nära. De som behöver lugn har det från början.

Hm… inte är det en nyhet och inte är det banbrytande forskning. Det här är ju en av grunderna till en topp undervisning för eleverna, goda förutsättningar för mig att lyckas i mitt arbete och en skoldag där alla får synas och har möjlighet att få hjälp.

Är väl medveten om att jag nu förenklar och bagatelliserar många av de sakerna som händer i skolan. Men att få ner elevantalet på mina lektioner skulle verkligen göra underverk på undervisningen och min möjlighet att göra mitt jobb på absolut bästa sätt.

Mindre grupper i skolan och mer vuxna med rätt kompetens på rätt plats således- Heureka- jag har det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s