Den snälla listan

Nu är det avslutningstider.

Vad ska jag hitta på till avslutningen?

Något som jag gjort i många år, osäker var den kommer ifrån, är snälla listan. Är inte den pyssligaste typen med lekar och annat men ett diplom med vänliga ord har det blivit år efter år.

Högstadieelever, fram till våren i årskurs 9 då är det oftast precis tvärtom, har som oftast ett outtalat mål med alla avslutningar jag hittills varit på. Kom igen så får vi gå någon gång, med en eller annan variation på hur det sägs. Det till trots så måste vi ha våra elever ett visst antal timmar varje sommaravslutning. Vissa vill inget annat än att gå på lov, andra är oroliga rutinen försvinner länge denna gång en tredje grupp kommer träffa kompisarna oavsett. Yngre elever ser så fram emot själva ceremonin eller fika stund men klassen. Högstadieelever gör det säkert också men oftast hörs något helt annat.

Betygen de delas ut absolut sist. Har fortfarande inte förstått varför vi inte helt enkelt skickar hem dem. Kör lektioner till sista dagen och därefter sammaställer alla resultat och skickar hem betygen, mycket drama skulle försvinna denna dag om vi gjorde så. Men det är en helt annan diskussion.

Nu känns det i mångt och mycket som vi måste hitta på något för att tiden ska gå innan det är dags att dela ut betygen. Efter betygen delats ut är det inte många vettiga ord som blir sagda utan- Vi ses i augusti, sköt om er i sommar!!!

Några dagar innan avslutningen har alla får en klasslista där de helt anonymt ska skriva en snäll sak om alla i gruppen. Sedan samlar jag in allas listor och summerar fem saker per person som årskurskamraterna skrivit. Sammanställer att i ett diplom.

Alla kan bidra. Alla får synas.

Något att spara och titta på under sommaren.

Undra vem som sa så om mig? Tänk att någon tänker så?

På avslutningsdagen får alla komma fram och hämta sitt diplom efter att jag läst upp vad som står. Inga applåder inga surranden utan bara massa positiva ord. En lista med snälla saker bara till dig.

Det finns ingen som du och vår hemvist/klass skulle inte vara densamma utan dig.

Du är

rolig

omtänksam

snabb

duktig att rita

duktig på årtal


Vi ses i augusti!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s