Ett hyllningstal till mig själv

Första uppgiften 2023 för mina elever kommer vara att göra ett hyllningstal till mig själv. Idéen är inte min- min kollega gjorde den förra året med våra nior och hon i sin tur tog den från en annan kollega från det härliga och vida kollegiet här ute den vida internet världen. Tänk vad härligt ändå att det alltid finns någon som gjort något som man kan låna för att göra till sitt.

Övningen är som ett komplement till de utvecklingssamtal vi börjar vår termin med och även en fortsättning på den snälla lista och de tre stjärnor och önskningar som de fick avsluta terminen med.

Ett hyllningstal till dem själva. Hur bra har de jobbat under terminen, hur mycket har de utvecklats och vilka är deras starkaste sidor.

Men när jag sitter där och funderar så börjar det här inlägget sakta att reflekteras fram… vad är det nu jag ber mina elever att göra? När jag och min författarkollega föreläser så lyfter vi ofta det här med det lustfyllda ledarskapet men även vikten av att skryta eller lyfta varandra. Ofta är det inga problem att lyfta andra och hitta starka sidor hos dem… men när det kommer till en själv så blir det helt plötsligt en annan sak.

Inte sällan skruvas det, gruffas lite och … inte ska väl jag… hm alltså jag vet inte… säga något bra om mig själv… Ja inte är väl det konstigt egentligen och dalkulla som jag själv är och uppvuxen i andan att det ‘int ska va nå’- ‘inte ska väl du’.

Men om jag nu ska be mina elever om det- och säkerligen fler med mig där ute- så kanske vi även ska ta oss en stund att förbereda det där talet om oss själva. En hyllningsdikt till vår kår har jag knåpat ihop tidigare– men nu då även till mig själv- känner hur jag skruvar på mig av bara skriva raderna. Men kom igen- gör det även du- en hyllningsstund till dig själv och din yrkesgärning.

Jag vill tacka mig själv för att jag våga släppa in mitt kritiska och prestigelösa jag som vågar släppa in andra i min undervisning och försöka att se mina egna sanningar och reflektera kring dem.

För det första så vill jag tacka mig själv för att jag tar mig i den professionella kragen reflekterar över situationen och hittar en lösning ännu en gång.

För det andra så vill jag tacka mig själv för att jag vågar säga ifrån när jag tycker det är fel och en situation inte är hållbar.

För det tredje  så vill jag tacka mig själv för att jag tar mig tiden att verkligen sätta mig in i det jag ska göra- för där vet jag ligger nyckeln till att jag verkligen gillar det jag gör och det ger mig inspirationen att jobba på.

Och slutligen och här kan jag inte låta bli så vill jag tacka mina kollegor och mina elever för skulle de inte vara där när veckan börjar så skulle inget av det jag tidigare tackat för vara så mycket värt. 

Ja där var det… lite fånigt kändes det och lite utlämnande även så, men nu vet jag iallafall vad det är jag utsätter mina elever för när de ska dels skriva hyllningstal till sig själva men även prata om sina starka sidor och vad de tycker går bra i skolan på utvecklingssamtalet.  

För att hitta sidor om oss själva som vi inte är nöjda med och som vi vill utveckla är som alltid mycket lättare. Men att faktiskt ta sig en stund att lyfta det jag är nöjd med…

God terminsavslutning och tack för allt bra du gör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s