Det här gick inte bra…

Foto av Skitterphoto pu00e5 Pexels.com

Det här gick inte så bra Karin.

Så sa en elev till mig efter en kunskapskoll i fredags. Vi stämde av kunskapsläget efter några veckor med arbete om kolonialisering, industrialisering och revolutioner.

Ska erkänna att jag inte var så förvånad för prestationen kunde helt klart ha varit bättre under lektionspassen. Många gånger har jag sett eleven låta andra saker komma mellan sig själv och sina studier.

Jag tittade på elevens resultat och konstaterade snabbt samma sak. Nej, det där gick inte så bra.

Eleven fortsatte- Om jag tränar och kommer tillbaka kan jag få göra om då? Jag hade faktiskt inte tränat och inte heller jobbat på lektionerna.

Där i den stunden, trots att eleven långt i från hade gjort sitt bästa, kunde jag inte mer än känna mig stolt över eleven och säga just det.

Faktumet att du kom fram och sa det. Faktumet att du med ånger i rösten och besvikelsen lysande i ögonen sa – Det här gick inte så bra. Faktumet att du dessutom kom med en lösning och en plan till förändring så kan jag inte tycka annat än det var den största vinsten av allt för både dig och mig i den stunden. Ja faktiskt kanske den största triumfen för hela den här terminen.

Det betyder att vi verkligen lyckats med något i undervisningen. Du har förstått att du kan påverka hur det går med dina studier. Du har förstått att du behöver jobba och ta till dig det som sägs och görs på lektionen. Att du har förstått det och verkligen tog ansvar att reflektera över din roll, det var stort för mig. Det gör mig också säker på att nästa gång vi gör en liknande koll då kommer du inte komma fram till mig och säga- det här gick inte bra.

För då har du tränat, då har du tagit vara på tiden och hjälpen som finns. Med det så kommer det gå mycket bättre nästa gång.

Då är jag övertygad att du kommer med rak rygg gå från lektionen och veta säkert- det här gick ju riktigt bra.