Konflikthantering – ett verktygsbälte av metoder

Foto av Johannes Plenio pu00e5 Pexels.com

Varför säger du bara till mig?

Jag ska anmäla dig!

Det var vara på skoj!

Tänk en dag i skolans värld utan konflikter- ja det vore inte görbart och ska väl inte heller finnas.

Konflikter konflikter konflikter- här behövs ett helt verktygsbälte av metoder och förhållningssätt.

“Konflikter är en normal del av mänsklig samvaro och för dessas betydelse utveckling, förändring och lärande såväl i samhället som privat /…/ Tyvärr finns det inte någon entydig bästa metod att hantera alla konflikter på utan olika konflikter kräver olika metoder och kanske olika konflikthanterare. “ ur Konflikthantering (2015)

Att jobba i en verksamhet fylld av konflikter på alla tänkbara nivåer från smågnabb och vem som ska ha pennvässaren först till fulla slagsmål via diskussioner om vem som faktiskt löste ekvationen. Är det oerhört viktigt att dels hålla distans till det man gör men även att ständigt förse sig själv med metoder och förhållningssätt som gör vardagen görbar. Cohen konfliktpyramid tycker jag mig vara en klok ledstång i vardagen, när jag ska försöka sätta ord på hur jag tänker kring det här med konflikter och att hantera dem i vardagen. Konfliktpyramiden sätter relationen och professionen i förgrunden och snabba fix metoder i bakgrunden.

Förebygga, hantera, hjälpa, stoppa.

Förebygga här ligger min profession. Jag måste skapa struktur, relation och äga mitt ledarskap i mitt arbete. Har jag en relation till en elev så hjälper det mig i mitt dagliga arbete. Kommer det en konflikt, vilket det kommer att göra, så är relationen grund in hur jag kan hantera konflikten. Finns det en struktur i mitt arbete så hjälper det mig i mitt arbete och det hjälper eleverna, vårdnadshavarna samt även mina kollegor att förstår var arbetet ska resultera i och vilka förväntningar jag har på min omgivning. Uppstår en konflikt så har vi en riktning. Hit ska vi och för att att nå dit så måste vi göra så här. Har jag de här grunderna så kommer mitt ledarskap att vara tydligt och hjälpa i konflikter som kommer att komma.

Hantera för att kunna agera i en konflikt så behöver jag vara rustad med ett bälte av metoder och insikter. Många börjar hos mig själv. Dels med en portion självdistans. Sällan eller aldrig handlar konflikterna om mig som person. Kanske kan ibland beslut jag i min roll tagit bli uppstarten till en konflikt- men egentligen är konflikten aldrig om mig som person. Jag behöver ofta ta ett steg tillbaka för att försöka få en överblick. Vad har hänt och vilka är inblandade- egentligen. Det jag ser vid första anblick är sällan det som verkligen är kärnan och det som hänt? Jag behöver gå in med öppet sinne och öppna frågor för att förstå vad som hänt. En miss vi vuxna ofta gör är att vi tänker att i sett och förstått exakt vad som hänt och att vi har en lösning.

Bara för att jag är vuxen så vet jag inte allt och jag har inte heller en opartiskt blick. Det jag tidigare varit med om formar mitt ställningstagande och det behöver jag vara medveten om. Jag behöver även vara insiktsfull och försöka förstå de inblandade och hur de ser på konflikten. Det här är särskilt viktigt då det finns en mängd faktorer som styr vårt agerande exempelvis ålder, kön, uppväxt, bakgrund samt generell tilltro till andra människor.

Vi som vuxna ska lära eleverna att hantera konflikter och själva vara del av lösningen i konflikten. Hjälpa eleven att hitta verktyg att lösa konflikten, hantera sin ilska och besvikelse samt att visa på lösningar. Eleverna måste vara en del av processen då det är en rättighet för eleven och en del av att växa upp i ett demokratiskt samhälle.

Hjälpa när konflikten är ett faktum och den är på en nivå så jag som vuxen behöver gå in och stötta då behöver jag tänka till. Vilken typ av hjälp behöver mina elever? Vilka verktyg i min konflikthanteringsarsenal behöver jag nu använda? Här finns en uppsjö av metoder att tillgå- ofta går det trender även i det här. Jag har sedan länge slutat att sätta namn på metoder som jag använder och med tiden så är det nog ingen som är renodlad till punkt och pricka. Två metoder som nästan alltid fungerar är en tydlig markering, nu bryter vi det här, samt/eller att vilseleda eller avleda i konflikten för att efter ett tag när alla lugnat ner sig ta tag i händelsen och verkligen försöka förstå vad som hänt. Båda metoderna har säkert ett namn och är lika troligt ett hopkok av 10 metoder. Men för mig så är de ett gott stöd i vardagen. En sak som jag med åren hittat lugn och landat i är att vissa konflikter faktiskt kan vänta. Pausa en konflikt tills det finns tid att prata. Ofta har de inblandade då lugnat sig och det som tidigare var ”det värsta någonsin” blir plötsligt ”det var inte så farligt”. Fram till det här steget så kan jag ofta själv hantera det som händer i mitt eget klassrum. Om det däremot går till nästa steg så behöver jag så gott som alltid hjälp.

Stoppa när konflikten är ett faktum och jag märker att den kan komma att eskalera till en fysisk konflikt så måste jag som vuxen aktivt gå in och stoppa. Även här tycker jag det ofta är effektivt att gå in med en högljudd markering som jag snabbt låter övergå till kommandon. När risken för den fysiska konfrontationen är över alternativt att kombattanterna särat på sig så behöver jag hjälp. Här är det viktigt att det är uttalat i kollegiet att när vi aktivt kommer och ber om hjälp så måste den tillfrågade göra ett snabbt överslag, kan jag lämna för att hjälpa eller för att hämta ytterligare hjälp. Att stötta en kollega i behov av hjälp vid en konflikt är en självklarhet. Ingen ska känna att de är ensamma.

När konflikten eskalerat så att det är fysiks konflikt eller att den eskalerat så att många mår dåligt och jag känner att jag inte får någon rätsida på det så behöver jag hjälp. Det här ska skolan ha stöttande strukturer för. På min skola finns ett trygghetsteam samt kurator att tillgång men även mina chefer. Mitt uppdrag är att undervisa och i det faller även att förebygga konflikter i den mån jag kan. I viss mån avstyra och hantera konflikter. Däremot måste jag tidigt även gå in och avgöra- är det här en boll för mig eller behöver jag lämna över den till någon annan.

Konflikter finns där vi människor finns. Jag som valt att jobba med barn och ungdomar i min vardag kommer att möta många konflikter. För att hantera det på bästa sätt behöver jag jobba med mig själv och min förmåga att distansera mig från det som händer och samtidigt skapa riktning i min och mina elevers vardag för att i möjligaste mån förebygga många konflikter.

Konflikter konflikter konflikter- här behövs ett helt verktygsbälte av metoder och förhållningssätt.

5 reaktioner till “Konflikthantering – ett verktygsbälte av metoder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s