De tre och jag- musiken i mitt klassrum

Foto av Anton H pu00e5 Pexels.com

Musik är en given del av alla mina lektioner. Som uppstart, som nedvarvning, som förtydligande eller helt enkelt som relationsskapare och en bra stund tillammans.

Nuvarande elever och gamla elever som jag av olika anledningar stöter på säger ofta;

Karin har alltid musik på sina lektioner.

Tonerna som ljuder är ett hopplock av musik jag själv även privat uppskattar och lyssnar på. Artister som följt mig genom livet och alltid gett mig inspiration. Musiken jag väljer har alltid ett tydligt syfte och relevansen gör att eleverna så gott som alltid köper innehållet. Musikvideon som ofta följer hjälper att sätta stämning för lektionen eller lyfta det innehåll som momentet innehåller.

Foto av Miguel u00c1. Padriu00f1u00e1n pu00e5 Pexels.com

Vid något tillfälle kan den tillhörande musikvideon få ett eller annat ögon bryn att höjas eller bort vända blickar tycka det är aningen pinsamt när någon de tycker är ”gammal” dansar loss på scenen. Utbudet av musik är enormt men ofta faller jag tillbaka till de här tre stora inspiratörerna när det vankas musik i mitt klassrum. Alla tre har så mycket att bjuda på, så många frågor att väcka och så mycket inspiration att ge.

Madonna, Madonna, Madonna hon är alltid med. I religionsundervisning som samhällsundervisning ger hennes långa karriär och enorma låtskatt en fantastisk källa till bra samtal. Alla med bra innehåll och scenframträdandena som följer eller musikvideon hon låtit producerat som förstärker innehållet. Med hennes alster är det lätt att väcka diskussion och analysstunder.

Varför hade påven åsikter om Madonnas spelning i Italien?

Att vara normkritisk och interkulturell är något som läroplanen är tydlig med att vi i våra klassrum ska vara. Madonna hjälper verkligen till med sitt artisteri att lyfta båda aspekterna. En låt från de tidiga åren med video som ackompanjerar kan få vilken morgontrött grupp som helst att vakna. Följer jag därefter upp med exempelvis Lady Gaga så är kopplingen given kring vad en riktigt bra artist kan böra med sin musik.

Whitney kära Whitney. En sådan fantastisk röst, en sådan talang och ett sådant oerhört tragiskt levnadsöde. Att prata nationalism och inte spela Whitney sjungandes den amerikanska nationalsången under Super bowl 1991 har för mig hittills inte hänt. Att sedan fylla på med samma sång fast nyare förmågor som exempelvis Beyoncé, någon som eleverna därefter verkligen känner till väcker diskussionslusten hos gruppen.

Varför är det så viktigt att visa flaggan och den militära styrkan i samband med ett sports evenemang?

Berättar jag därefter lite om Whitney och hennes liv så kan inte den minst diskussionslystne eleven i gruppen hålla sig. Varför var det så viktigt att hon i sin tidiga karriär tilltalade en grupp i samhället som i vanliga fall inte lyssnade på ”hennes typ av sång och musik”? Detta till den milda grad att hon efter sin bortgång fick en dokumentär uppkallad just efter citatet

”Can I be me?” Kan jag får vara jag?

Vem vill inte just det- att bara få vara just den jag är och slippa leva upp till alla andras förväntningar.

Precis det här är det som min tredje inspiratör verkligen lever upp till- Dolly Parton. Bara det senaste årets undantagstillståndsliknande tillvaro med covid-19 pandemin har åter aktualiserat detta fenomen. Långt över 70 år är denna entreprenör och fenomen hyperaktuell. En kvinna från södern i en mansdominerad värld under Donald Trumps presidentskap sticker hon ut genom att förespråka covid-vaccination och covid- restriktioner. Hon skänker stora summor pengar för att bekämpa pandemin och hon gör det ljudligt och bildligt genom alla sina kanaler. Samtidigt mer i skymundan så bedriver hon ett aktivt arbete för att få barn och ungdomar att läsa mer genom att stötta bokkampanjer och ge ut böcker.

Hur kan det vara kontroversiellt att förespråka social distansering och vaccinering?

Ser du Dolly live så är det en enda lång hyllning till en värld där alla ska få vara just dem de är och att alla ska bli accepterade för just dem de är. Det här från en amerikansk artist med grunden i den amerikanska södern och country musiken. Vilken fantastiks förebild.

Alla dessa fantastisk artister hjälper mig i mitt arbete att i klassrummet aktivt arbeta mot fördomar och för att genomföra det som del 1 och 2 föreskriver i läroplanen.

Att dessa tre kvinnor dessutom är inspirerande entreprenörer som vågat sig gå vägar som ingen gjort innan dem. Brutit ned barriärer– var och en på sitt sätt- för att skapa de karriärer de gjort är en fantastisk inspiration när jag gör vad jag kan för att få mina elever att verkligen tro på sig själva. Vilken modern musiker idag har inte sett till soul, pop och country för att skapa den musik som eleverna lyssnar på i sina air-pods idag.

Madonna: ‘The Most Controversial Thing I’ve Done Is Stick Around’

Trots att det här tre av musikvärldens mest framstående så är diskussionen kring att bland blir det inte alls som du tänkt något som också alltid har en plats. Även fast du inspirerat så många, gjort så mycket så finns ju även här både faktumet och musiken som säger just att ibland blir det inte alls som du tänkt. Ett samtal som kan ge både skratt och eftertänksamhet- helt beroende på musikstycke och frågeingång.

Avslutningsvis så ger musik mig alltid energi. Särskilt om jag kommer från en lektion som inte blev som jag tänkt eller jag precis lämnat ett samtal jag gärna sluppit. En musik video med riktigt bra musik på det och jag får ladda om batterierna och kunna få just den lektion som både jag och mina elever förtjänar.

Dolly Parton; “If you don’t like the road you’re walking, start paving another one.”

2 reaktioner till “De tre och jag- musiken i mitt klassrum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s