Hur ser din lista ut?

Min spellista- de här spelar jag om och om igen

Foto av A M pu00e5 Pexels.com

Lyssnade på en riktigt inspirerande intervju häromdagen på hemvägen. Lotta Bromé intervjuade en artist i ett radioprogram. Artisten berättade om sin skolgång, som varit tuff, och fick frågan- var det någon i skolan som du kände var där för dig? Satt där en stund och nästan höll andan, hoppas hon säger ja en lärare, och såklart just det gjorde hon. Hon svarade jakande-  två av mina lärare. Vi gör verkligen den stora skillanden varje dag. Otroligt!

Artisten hade efter den tuffa perioden använt just musiken för att bearbeta sin jobbiga tid. Musiken som uttryck, musiken som ventilation och musiken för att skapa. Hela intervjun blev en sådan inspirations kick i min planering för terminen. Dels stärkt i det viktiga jobb vi gör men även det här med musik. Hur oerhört centralt och viktigt den är för många av oss. Och hur central den faktiskt är i min undervisning. Många av mina elever som jag träffat efter de slutat grundskolan har pratat om just musiken under mina lektioner. Bara av programmet i fråga fick jag en ny låtskatt att använda som diskussionsstartare, stämningssättare och skrivuppgiftsinspiration. En tanke kom då radioprogrammet dels spelade artistens låtar men även andra som inspirerat.

Tänk en spellista gjord av en pedagog. Hur skulle den bli? Inte favoritlåtarna utan de här är de bästa lektionslåtarna. Det tog inte lång tid att skriva den, vissa låtar och artister har jag skrivit om i tidigare inlägg- de som alltid hänger med. Men vilka fler skulle inte kunna undvaras under ett läsår? De här platsar på min lista. Vilka skulle du tipsa om som skulle platsa på din?

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Du måste finnas- ja vad kan man säga. Budskap- vem är den skriven till? Vem ska man vända sig till när allt som varit vant och säkert slitits bort? De stora frågorna. På senare tid har Newkids tolkning gjort entre för att eleverna då oftare vet vem sångaren är men lika ofta spelar jag orginalet från en tv-inspelning med Helen Sjöholm besökandes just Minnesota. Ger mig gåshud  och en tår i ögat varje gång och när sammanhanget väl är förklarat för eleverna så väcks mångas förundran över texten.

Fun tonight– ja vilken skrivuppgift. Under sin spelning i Sverige i somras sa Lady Gaga “Den här är till alla er som just nu helt enkelt inte kan ha kul.” Vilken rubrik och vilket innehåll. Att faktiskt våga tala om och sätta ord på att just nu kan jag helt enkelt inte ha kul. Jag vill men det går helt enkelt inte. Många av de saker vi tar upp i klassrummet är svåra att prata om. Ofta kan det bli väldigt tyst om ett jobbigt ämne eller kanske för eleverna helt nytt sätt att se på något framställs. Här blir det viktiga inte vad som sägs eller inte sägs utan faktumet att det har uttalats. Sen får det lämnas så för tillfället.

Halleluja- Leonard Cohens fantastiska låt oftast i Pentatonix cover. Ett ord om och om igen. Vad betyder ordet? Finns det liknande ord i andra sammanhang och språk som används på samma sätt? Contratenorens röst- är det verkligen möjligt att sjunga så? Acapellamusikens uttryck. Är det verkligen inga instrument med och har öknen något med själva sången att göra?

Forbidden love- här är det inte bara låten utan själva scenframträdandet som gör allt. Tre dansare, varav en är Madonna, alla symboliserande en av de tre syskonreligionerna. Tillsammans i en dans- ibland ihop ibland isär- alltid i rörelse. Så otroligt bra och tankeväckande. Många fantastiska diskussioner har kommit och gått i klassrummet efter den här musikvideon spelats upp. 

Unpretty- TLC tankeväckande video och låt. Finns många artister som gjort liknande musikvidoes och ämnen i sin text. Men jag gillar verkligen den här. Både videon och texten ger många samtalsämnen. En av gruppmedlemmarnas tragiska bortgång väcker också många tankar och samtal i gruppen.

Do you hear the music sing- svårt för mig att undervisa om revolutioner och demokrati utan att ta upp den här fantastiska låten. Upplägget, fanorna, de maffiga körerna och den storslagna finalen. Underbart helt enkelt. Att dessutom introducera musikal som genre för eleverna är värt något bara det. Hur många har gått på en musikal när man är 14 år?

I was here- Beyoncé i FN- högkvarter på Humanitarian day. Hon klädd helt i vitt. Bakom henne en enorm duk som spelar upp massa klipp om FN arbete runt om i världen. Hjärtskärande situationer, enorma hjältedåd och mitt i allt den lilla lilla människan. Beyonces magnifika röst sjunger om och om igen I was here. Jag ryser bara genom att skriva om det och än mer när tonerna ljuder i klassrummet.

Sedan på det otaliga klassiska stycken som Månskenssonaten, Symfoni no 40 och Vivaldis våren. Ja det är min spellista som alltid är med sedan såklart många många andra som passar för just det tillfället. Vilken inspirations kick. En snabbt ihopsatt lista- många andra har kunnat plats men nu blev det här min.

Hur ser din lista ut?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s