Terminens sista projekt

Betygen är satta- nästan tre veckor kvar till avslutning. Högstadiet och vackert väder ute. Inte den lättaste delen av året att sätta eleverna i arbete.

Men…

Det finns en sak som lockar. Som alltid lockar- stor som liten. Lockar till samtal, arbete och efterforskning- STENAR.

Ja eller mineraler och bergarter om vi nu ska vara noga.

Bara att ta min egen samling och gå runt med den under armen på skolan ger garanterat stunder för samtal. Både med elever jag aldrig tidigare prata med och även kollegor dyker upp. Dels frågor om vad jag har under armen. Men även frågor efter expertkunskaper. Jag har en sten hemma- vad tror du det är? Här är jag den första att erkänna att jag inte kan mycket själv heller men oj så många som vill prata.

Den här gången så började jag med en personlig tillbaka blick till mina hemtrakter. Faluns ståtliga gruva- kopparen som satt sin karaktär på landskapet men även hela landets historia.

Falukorv och röda stugor- hur hänger dessa samman med koppar?

Därefter en koppling till elevernas värld- visste du att din mobiltelefon innehåller innehålla upp till 40 olika mineraler, bland andra tantal, volfram, koppar, järn, nickel, aluminium, mangan, tenn, silver, krom, guld och palladium.

Sedan till uppgiften. Ni ska nu välja en bergart eller mineral och fördjupa er i den. Ta något som du har nära i din vardag och lär dig mer.

Hur använder vi oss av stenen i vardagen?

Hur är förhållandena för de som arbetar med att bryta materialet?

Här kommer lätt minst fem av läsårets ämnen och teman in. Historia, geografi, svenska, biologi, kemi, samhällskunskap och så vidare. Nu ska vi tillämpa de kunskaper vi fått under året. Självklart är även källkritiken med. Vilken information är användbar och vilken är mindre tillförlitlig?

Visste du att fältspat används till glas och porslin?

Vi jobbar enskilt men om du har samma sten som grannen det spelar ingen roll. Vilka produkter görs av din mineral och hur länge har människan använt mineralen?

Sen sammanställer vi allt i en Canva eller på en affisch. Fint fint jobb, bra samtal och kul helt enkelt.

2 reaktioner till “Terminens sista projekt

    1. Hela min uppväxt har vi alltid sagt Falu koppargruva när vi åkte dit på skolutflykt och annat har inte lärt om sen det blev världsarv och numera även utflyttad Dalkulla. Återvänder så ofta jag kan även med mina barn som så gärna vill ner i gruvan och även spana över stora stöten.

      Tack för att du läser!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s