Gjort eller kan- det är fråga?

Fickparkera- gjort eller kan?

Vi har gjort det här, Karin.

Titt som tätt får jag hör det här från mina elever. Särskilt om gruppen är helt ny för mig eller om det är en årskurs 7 jag precis fått. Två svar har jag hittills landat i efter att många gånger fått just den meningen tilltalad.

Jättebra, då kan du ju verkligen lyfta blicken denna gång och försöka förklara vad du kan och sätta in det i nya sammanhang.

eller…

Har du gjort det eller kan du det?

I min värld är det milsvid skillnad mellan att ha gjort något och att kunna något. Minns fortfarande känslan när jag verkligen lärt mig fickparkera. Det var ju inte så att jag inte gjort det otaliga gånger innan. Men den gången, känslan var så stark, det verkligen satt då visste jag att jag verkligen kunde fickparkera. Det var stor skillnad. Minns att jag då sa det vid någon tillställning jag var på och en person snabbt kommenterade; – Va, har du inte gjort det förut? Det lärde jag mig på körskolan. Just vid det tillfället så fann jag mig och hade svaret direkt: – Jag har gjort det förut men nu KAN jag det.

I skolans värld är det många saker vi gör både på en lektion och under en skoldag som helhet. Men hur många av dessa saker kan vi och hur många av dem gör vi? Är det fakta vi betat av från det centrala innehållet eller är det förmågor vi förvärvat som syftestexten föreskriver?

Hur många gånger har jag inte själv mitt under pågående genomgång eller i möte med frågande elev tänkt; – Aha, är det så det fungerar eller hänger ihop! helt överraskad över den nya kunskapen jag landar i även fast jag föreläst om ämnet i 15 år.

Många av oss lärare har en förkärlek att prata inför våra klasser om det vi verkligen kan och så angeläget vill att de ska lära. Inte helt sällan så har våra elever zoomat ut. Ofta för att vi tar många sidospår alternativt för att föreläsningen är den femte för dagen för deras del. Kan jag då inte med tydlighet hela tiden hänvisa till varför eleven ska lära just det här så är jag inte alls säker att jag kan fånga dem tillbaka.

Min absoluta ambition i det jag lär ut är att det vi gör på lektionen ska praktiskt kunna användas så fort som eleven lämnar klassrummet. Då kan ju inte det vi gör på lektionen vara en uppgift att fylla i eller föreläsning att hålla för att då har vi gjort det.

Nej undervisningen måste landa i att skapa förutsättningar så eleverna kan använda de kunskaper de förvärvat och då ofta i nya sammanhang. Oavsett om det är nya ord eller argument så är de till för att användas.

De tidigare kunskaperna eleverna förvärvade när de eventuellt gjorde ämnet förut kan ju användas för att lyfta diskussionen. Allt de lärt sig mellan den gången och denna är ju kunskaper som gör att de troligen denna gång verkligen lärt sig vad det just nu är som vi ska lära denna gång.

Så att ha gjort eller att kunna använda- det är stor skillnad.